job_search.jpg Az elmúlt hetekben találkoztam egy fiatal álláskeresővel. Letörten mesélte, hogy jelentkezett egy logisztikai pozícióra, amelyre az egyik munkaerő közvetítő cég honlapján keresztül talált rá. Úgy érezte, a munkakör szinte teljesen passzolt az eddigi tapasztalataihoz és a végzettségéhez. A megérzései azonban sajnos mégsem voltak jók: nem került sor személyes találkozóra, ezért felhívta a fejvadász céget, hogy érdeklődjön a pozícióval kapcsolatban. A megbízó cég nevét, arra hivatkozva, hogy bizalmas a keresés, nem adták ki. Megjegyzem a tanácsadó cégek esetében ez valóban logikus és bevett szokás. Azért fordult hozzám, mert szerette volna a céget közvetlenül megkeresni a pályázatával, jobban bízva a személyes sikerében.

Gyakran felmerül a kérdés az álláskeresők és a munkaadók oldaláról is: igénybe vegyék a fejvadászok segítségét vagy sem?

A legtöbb cég általában a saját oldalán is közzé teszi a nyitott pozícióit, hacsak nem egy éppen még a pozíciójában tevékenykedő dolgozó helyére keresnek. Az álláskeresők oldaláról azonban képtelenség végig pásztázni az összes számunkra potenciális cég karrieroldalát.

Az álláskeresők nagy része állásportálokat használ  a kereséshez, ezen az úton azonban rendkívül erős a túljelentkezés. A legtöbb cég állásportálokon is helyez el egy-egy hirdetést, de egy gyakran hirdető vállalatnál ez kétségtelenül járhat nagyobb kiadásokkal. Mit tegyen azonban egy olyan szervezet, amely a lehető legolcsóbban ugyanakkor gyorsan szeretne munkaerőhöz jutni?

Fordulhat külső szakmai segítséghez. A fejvadászok jelentőségét nem szabad tagadni. Vannak olyan speciális pozíciók, amelyek kétségtelenül megérik a beléjük fektetett pénzt és a külső segítséget. A munkaerő közvetítők hasznosak lehetnek a jelöltek számára is. Sokszor tapasztaltam a fenti történet ellentétét is, hogy éppen egy fejvadász beszélte rá a szakmai vezetőt egy jelöltre, akire egyébként fel sem figyeltek volna, emellett hasznos tanácsokkal is szolgálhatnak.

A jelen munkaerő piaci trendek azonban inkább azt mutatják, hogy a kevésbé speciális pozíciók betöltését már maguk a cég HR-esei és vezetői is megoldják. Anyagilag kedvezőbb egy 2-5 év tapasztalattal rendelkező toborzási munkatársat felvenniük vállalati oldalra, minthogy külső segítségre költsenek. Sajnos az álláskeresők se mindig a támogató tanácsadót látják a fejvadászban, ezért egyre inkább hajlanak arra, hogy kihagyják az előszűrési lépcsőfokot.   

Nemrégiben hívták fel a figyelmem a http://www.kozvetlenallasok.hu nevű oldalra, amely megoldást kínálhat arra, hogy a fejvadászok kizárásával, teljesen ingyen a cégek karrieroldalai között böngésszünk. Nem szoktam másokat reklámozni a blogomon, de ezt az oldalt tényleg érdemes kipróbálnotok. Nincs regisztráció, a használata egyszerű és több ezer lehetőséget kínál nap mint nap. Az oldal magyar fejlesztője a mindennapi életben előforduló problémákra fókuszáló, szakmai kihívást keresett és azért esett a választása erre a témára, mert ő maga is volt hosszabb ideig álláskereső. Az oldal kifejezetten az álláskeresők igényeire van szabva: közvetlenül listázhatják a céges oldalakat és nem kell egyenként keresgetniük őket az interneten.

A cégek is teljesen ingyen tölthetik fel a karrieroldalaik linkjét, pár perc alatt, mindössze egy-két kattintással. Kizárásra kerültek a profitorientált, állásközvetítéssel, fejvadászattal foglalkozó oldalak és a hirdetőoldalak. A jobkereso.com az állásajánlatok felkutatása közben a tényleges munkáltatók saját weboldalain közzétett állásajánlatokat dolgozza fel, így a segítségével a felhasználók közvetlenül találhatják meg a vállalatok ajánlatait. Ez a legnagyobb előnye a Google kereséssel szemben is, ahol gyakran a közvetítők állásajánlatai és a fizetett hirdetések jelennek meg az első találatok között.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriercafe.blog.hu/api/trackback/id/tr785260609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.06.30. 09:46:07

Ihhon szerintem ki kell kerülni a közvetítőket, mert az amúgy sem nagy fizetésből még lecsorog... Németországon meg szinte csak így találni melót, viszont ha kirúgnak, vagy neked nem tetszik, nagyon gyorsan találnak más munkát...
süti beállítások módosítása