Midlife-changes.jpgTöbb olyan álláskeresővel találkoztam a munkám során, akik rendkívül jó készségekkel és nagy tudással rendelkeztek adott területen, a szakmai vezetők és HR-esek azonban az utolsó (sokszor 4.-5.) fordulókban mégsem mellettük tették le a voksukat.

Ráadásul nem is ritka ezen értékes munkavállalók esetében, hogy ez a frusztráló helyzet ismétlődik, valahogy rendszeresen a célvonal előtt véreznek el. Nem csoda, hogy egy idő után kezdik elveszteni a reményt. A csúcson elbukni talán még rosszabb, mint a lehetőséget meg sem kapni...

Fejvadászként anno ilyen helyzetekben mindig kíváncsian vártam a megbízó és az interjúztató véleményét, de sokszor ők maguk sem tudtak konkrét választ adni: „Egy hajszálnyival jobb volt a másik.” „Szakmailag egy kicsit erősebb volt.”

Ahogy azonban egyre több ilyen jelölttel találkoztam, megpróbáltam végiggondolni, mi lehet a közös bennünk. Átbeszéltük az interjú-szituációkat és rájöttünk, hogy a probléma forrása csakis a személyiségjegyeikben gyökerezhet. Hamar kiderült: még soha senki nem hívta fel a figyelmüket erre. Végzettséget, referenciát, jó önéletrajzot lehet szerezni...de azzal szembesülni, hogy egy apró jellemvonásod miatt nem éred el a céljaidat...hát..fel kell dolgozni az biztos. Majd pedig átgondolni, hogy tudod előnyödre fordítani vagy éppen visszafogni magad. A toborzással foglalkozó szakemberek egy egyenes vallomással nagyot lendíthetnek az illető karrierútján.

A példa okáért elmesélek egy konkrét történetet. Egy nemzetközi cég számára kerestem vezetőt. Hamar rátaláltam egy tapasztalt úriemberre. 10 év releváns szakmai tapasztalat a szektorban, diplomák hegye, tökéletesen szerkesztett CV stb... -egyszerűen minden stimmelt. Végig is járta az interjúkat, tuti befutónak érezte magát (én is őt), végül hideg zuhanyként kaptuk a hírt: a másik jelöltet választották. Hetekkel később mesélte el a cég képviselője, hogy kevésbé volt szimpatikus számukra, hogy az úriember két ismerősön keresztül is "beajánlotta" magát, tömérdek referenciát küldött a leendő vezetőnek és az interjún úgy viselkedett, mintha már felvették volna.

Jó jelölt volt, lelkes volt, de elvesztette az egyensúlyt. Biztos vagyok benne, hogy legközelebb már jobban fog figyelni arra, hogy ne vigye túlzásba a lelkesedést.

No de nézzük, melyek azok a személyiségvonások, amelyek miatt lehet, hogy nem mellettünk billen a mérleg nyelve és azt is, hogy mire következtet belőle az interjúztató. Az alábbi felsorolás a kirívó példákra koncentrál, nem mindig rajzolódnak ki ilyen élesen vagy elsőre ezek a tulajdonságok.

-Túlzott önbizalom, erős gesztikuláció és hangerő („mindenben én vagyok a legjobb”, „mindent tudok erről”): nem fog tudni együttműködni, nem fog mindent elvégezni, irányítani akarja a többieket vagy majd engem?

-Szerénység, félénkség, látható önbizalomhiány („Benne voltam, de nem az én érdemem volt” „Én csak besegítettem”): nem tud kapcsolatokat létesíteni, nem lesz önálló véleménye, önállótlan?

-Túlzott kíváncsiság, túl sokat kérdez: „És Ön hogy került a céghez?” „Biztos, hogy jelentkezek, ha…?”)- nagyon alapos, lassú, bizonytalan lesz?

-Túlbuzgóság: (egyfolytában telefonál, referenciákat küld, már szinte nyomasztóan érdeklődik)- türelmetlen, elkeseredett?

-Haverkodás, túlzott lazaság („Mindenkit ismerek az iparágból” „Tudja a Kovács Joci, a múltkor is összefutottam vele a … rendezvényen”)- nem túl szakmai, nincs nagy tudása, csak a kapcsolataiból építkezik?

Mit tegyünk, hogy a fentieket elkerüljük?

Az interjúk legalább 50%-ban függenek a szimpátiától. Érdemes utána járnod, milyen a cég kultúrája és tartsd szemmel a pozíció kritériumait. Egy haverkodó személyiségű jelölt nagyszerű értékesítő lehet, de pénzügyi vezetőnek biztos nem őt választanák. Éld bele magad a szakmai vezető helyzetébe. Vajon milyen személyiségű emberre vágyhat? Ő milyen lehet? Mik számára az értékek?

Nem gond, ha szociális vagy, de ha egy komoly pénzügyi pozíciót pályázol meg, az interjún ne ezt az oldalad emeld ki. Próbáld egy kicsit visszafogni magad, hiszen lehet, hogy éppen két mosolyra képtelen vetélytársad akadt. Ha nem sorolod fel a szakma nagyágyúit és nem barátkozod végig az interjút, még mindig Te fogsz a legszimpatikusabbnak és emberibbnek tűnni. Ha leragadsz a stílusodnál, túl nagy kontrasztot teremtesz és elvágod a saját utad.

Persze az is előfordulhat, hogy a haverkodó típusú ember nem szívesen dolgozna merev cégnél. Ebben az esetben azt a céget vagy pozíciót kell megtalálnod, ahol hasonló személyiségjegyekkel rendelkeznek az emberek. A pénzügyi vezető pozícióban elvárhatják a következőket is: pl. rendszeresen részt vesz konferenciákon, csapata van, akiket be kell tanítani…stb..

Az örök második kategóriában ragadt ismerőseim 99%-a megtalálta végül álmai állását és azt a céget, amibe a személyisége szinte tökéletesen beleillett. Tudja, mivel hangsúlyozza az előnyös tulajdonságait és mit fedjen el. Ezt kell Neked is elsajátítanod. Önismeret és önkontroll-jusson eszedbe ez a két szó egy-egy interjú előtt.                                                                                                                                           

 

A bejegyzés trackback címe:

https://karriercafe.blog.hu/api/trackback/id/tr505479738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.27. 16:32:17

Végre egy értelmes témát rendesen leíró HR-es blog a sok kókler után!

Szelesztia 2013.08.27. 17:13:31

Nem tudom, hogy ez magyar szokás vagy világi... de siralmas. Mi lenne ha nem az alkalmazott személyiségével törődnének a cégek, hanem a munkával, amit teljesíteni kell? A céllal, amit el kell érni. Megsúgom: Civilizált társadalom. Idióta seggek.

ritmikus csimpifon 2013.08.27. 17:21:42

"az úriember két ismerősön keresztül is "beajánlotta" magát, tömérdek referenciát küldött a leendő vezetőnek és az interjún úgy viselkedett, mintha már felvették volna"

A mások által beajánlás és a mintha-már-felvettek-volna viselkedés tényleg gáz, na de az, hogy sok referenciát bemutatott, azzal mi a baj?

tnt 2013.08.27. 17:31:44

Jó írás...azonban sok ilyen vezetői interjú után arra sem veszik a fáradságot, hogy némi visszacsatolást adjanak, ahogy itt is le volt írva...magyarul szimpátia döntött ill. dönthetett....minden egyéb konszolidált mederben zajlott...

Bellagio 2013.08.27. 17:53:37

@Szelesztia:

Megsugom: EQ vs. IQ. Mit sem er a legjobb szakember, ha nem lehet vele egyutt dolgozni.

Lángharcos 2013.08.27. 18:14:04

@Szelesztia: Ha úgy közelíted meg: egy kreatív változatosságot igénylő személyiségnek halál a monoton munka. És fordítva: ha valaki jól boldogul a megtanult dolgaival, de rosszul fogadja az újdonságokat, akkor ő nem alkalmas egy változatos feladatokkal kapcsolatos munkakörbe.

Ez nem azt jelenti, hogy nem tudják csinálni, de tudják csinálni, és kell is csinálniuk, ha nem találnak mást. De nem nekik való és nem boldogulnak benne olyan jól és olyan tartósan, mintha a hozzájuk illő feladattal lennének megbízva. Ha belegondolsz, ez sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak nem jó hosszú távon.

Szelesztia 2013.08.27. 18:27:53

@Bellagio: Hogyha nem dolgozni akarsz vele, hanem randizni, akkor igazad van, minden egyéb esetben tök hülyeség amit írsz. Ez a baj a munkahelyek többségével. Miért kell személyes szarságokat munkába vinni? Ha ezen lovagolsz, akkor egyszer oda jutsz ki, hogy nem tudod eldönteni melyik alkalmazott bunkó, érzékeny, hisztis, stb. Kit érdekel? Legyen meg a munka és kész. Pacsizni meg munkahelyen kívül kell, nem munka közben. Bár, ezt egy korrupción nevelkedett hülye magyarnak nehéz elmagyarázni.

Vegaaa 2013.08.27. 18:37:17

@Szelesztia: "Nem tudom, hogy ez magyar szokás vagy világi... de siralmas. Mi lenne ha nem az alkalmazott személyiségével törődnének a cégek, hanem a munkával, amit teljesíteni kell?"

ha egy olyan jelentkezővel találkoznak szembe, aki fejben túlkvalifikált és így személye nem illik bele a cég hosszú távú terveibe, akkor elfogadnám a döntést. mondom ezt annak ellenére, hogy jártam már így többször is. érettségi után fuvarozást (nemzetközihez angol nyelvvizsgát) és logisztikát (2 szinten, szakmai angollal) végeztem, és a B mellé még targonca jogsit is szereztem, hogy ezen szépen mondott interdiszciplináris tudomány legaljáról kezdjem, mert az ott szerzett gyakorlat többet ér bármelyik papírnál. 3 évig húztam egy hipermarketnél, ahol szerencsére a főnökeim bíztak bennem, és engedték hogy helyettük dolgozzak, nagyobb rálátásom legyen a kereskedelemre. aztán lépni akartam és a gyártást, mint logisztikai szegmenst választottam. be is hívtak interjúra gázszolgáltatóhoz, de már akkor láttam rajtuk hogy nekik egy kiégett negyvenes emberke kell, aki elvegetál náluk még 20 évig, és nem pedig egy olyan fiatal mint én, aki valószínűleg pár év után megpattan. nem adtam fel, gondoltam majd a versenyszférában több esélyem lesz. jelentkeztem is hát egy nemzetközi cég helyi bővülésének okán raktárosi állásra, az interjún még angolul is kellett kommunikálni, úgyhogy talán joggal éreztem hogy ez az én szintem. utólag sajnos kiderült hogy mégsem.
a poén az egészben, hogy mielött (ekkor már 5 év) elmentem volna hiperbe melózni, jelentkeztem egy igen neves nemzetközi céghez. tőlük azóta sem kaptam választ, de jelenleg többek között nekik is dolgozom, mert a kereskedelemben nem csak tapasztalatra, hanem kapcsolati tőkékre is sikerült szert tettem.

kultúrpesszimista 2013.08.27. 18:51:27

"Az interjúk legalább 50%-ban függenek a szimpátiától. "

Jó lesz az 80%-nak is...

Lángharcos 2013.08.27. 18:57:19

@Szelesztia: Lehet, hogy a személyiségéből adódóan folyamatosan súrlódtok, pl. neki olyan attitűdje van, hogy ő mindent jobban tud, és ne szólj bele - de neked meg az a feladatod, hogy ellenőrizd, kijavítsd. Az új dolgozóval össze nem illő régi dolgozóknak mind stresszt és kellemetlenséget jelent majd vele dolgozni. :\

fidesz=mszp 2013.08.27. 19:31:58

"Az interjúk legalább 50%-ban függenek a szimpátiától. "

Nem. 99%-ban, hogy csókos vagy e. A maradék 1 % az igazi versenyszféra.

Szelesztia 2013.08.27. 20:17:39

@Lángharcos: A példádnál az egyik fazon hibázik, pont ott, amiről beszélek. Az egyiket ki kell rúgni. Ahhoz kell a tehetség, hogy megállapítsd, hogy X hisz magáról többet, vagy Y buzi és azt is ellenőrizni akarja, amit nem kell. Egy rendes munkahelyen esély sincs a surlódásra, mert nincs min. És most nem a gyári melósokra gondolok, akik nyolc általánossal kiakadnak, ha a műszakvezető azt mondja, hogy egy meg egy az kettő és ők nem tudják felfogni :D De ott is érvényesül az elvem. Ki kell penderíteni a picsába, majd jön aki megérti, az egy meg egyet. Mindig azokkal van probléma, akik a munka helyett másra koncentrálnak, bár az ember már csak ilyen ösztönszerűen, legalábbis a legtöbb ember: Szeretnek belekapaszkodni másokba, mint egy parazita. Körülbelül ilyen az is, amikor nem is ismered az illetőt, de kezet fogsz vele. Nem tudhatod, hogy egy féreg idióta, de kulturális faszságból kézfogással kell üdvözölnöd, például egy interjún. Az emberiségnek még sokat kell fejlődnie. Siralmas, hogy a 21. században még nem jutottunk el odáig, hogy legalább a munkában tárgyilagosak tudnánk lenni. Ha ezt valaha eléri az emberiség, akkor megszűnik a korrupció is.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.27. 20:55:23

Nagyon jó cikk! Jók a példák is, különösen a túlbuzgó vezetőről. Mindenki azt hiszi, hogy a sok ajánlás pozitív, miközben ilyenkor már az ajánló személye is befolyásolja a döntéshozót. Lehet, hogy ha olyan ember ajánlja, akit ő nem becsül semmire, a jelölt ki fog esni, hiába jó.

Lángharcos 2013.08.27. 20:57:53

@Szelesztia: "Siralmas, hogy a 21. században még nem jutottunk el odáig, hogy legalább a munkában tárgyilagosak tudnánk lenni. Ha ezt valaha eléri az emberiség, akkor megszűnik a korrupció is."

Öööö ? Hogy függ össze a korrupció a tárgyilagossággal? A korrupt személyek nagyon is tárgyilagosak, tárgyias, anyagias gondolkodásban kiemelkedően teljesítenek..

Továbbra is: a példám az volt, hogy X személy csinál valamit, Y pedig átveszi és ellenőrzi az anyagot - X nem bírja, ha bármi kritika éri, Y-nak meg szóvá kell tennie a hibákat az átadott anyagban..

Igenis rossz, ha olyan embert teszel egy csapatba, ahol az újonc "jóreggelt bammeg" stílusban érkezik - és ugyanígy, egy nebáncsvirág nem fogja magát jólérezni, ahol a bammeg a kötőszó.

sdani 2013.08.27. 21:06:01

@Szelesztia: Nem sikerült felfogni, hogy itt arról volt szó, hogy két(vagy több) kvalitásaiban megegyező ember közül kell kiválasztani, hogy kivel akarsz együtt dolgozni. Van ha van két jó szakember, az egyik paraszt, a másik szimpi, akkor ki az a fasz, aki a parasztot veszi fel, ha az interjú alapján szakmai kiválóság nem billenti felé a mérleg nyelvét?

Itt nem arról van szó, hogy ki mennyire ért a munkához, mert a nem hozzáértőek már előző körben kiestek. És a nagyobb felelősséggel járó munkaköröket nem lehet kéthetente új emberrel feltölteni... láthatóan ez nem az a kör, amiben te mozogsz.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.27. 21:19:11

@Szelesztia: Mert nem jól működő gépeket keresnek, hanem jól dolgozó embereket. Akik akármilyen jók is, mégiscsak emberek, különböző tulajdonságokkal, konfliktuslehetőségekkel. Gondolom te sem szívesen dolgoznál egy igazi vadbunkóval, még akkor sem, ha egyébként nagydoktori címe van, és Nobel-díj várományos.

lüke 2013.08.27. 21:24:46

kedves posztíró, Ön már az elején beleesett a nagy magyar csapdába:
diploma halmozó támogatása
NY-Európában ilyen ritkán van, hisz sokba kerül, nálunk olcsó a diploma

(szerintem,akinek sok diplomája van egyik szakmájában se tud elmélyülni, tisztelet a kivételnek)

szelídgesztenye · http://szelidgesztenye.blog.hu 2013.08.27. 21:52:41

Már bocs, de az mondja meg a tutit, aki leír egy ilyet: "nem mellettünk billen a mérleg nyelve"?
(A maradék 4857 karakterről inkább lemondok.)

Wintermoots (törölt) 2013.08.27. 22:42:57

ha általában az lenne a jellemző, hogy a kiválasztók jó emberismerettel rendelkező, intelligens emberek, akkor nem kerülne be annyi idióta a munkahelyekre. ja hogy azok nem idióták hanem az ideális jelöltek? pardon, akkor nem szóltam semmit.

KarrierCafé 2013.08.27. 22:56:04

@jobangel: Azt hiszem összefoglaltál mindent, amit én is reagáltam volna :-)

KarrierCafé 2013.08.27. 22:58:37

@ritmikus csimpifon: Sajnos ő a referenciákat is túlzásba vitte. 1-3 referencia még ok, de ebben az esetben volt vagy 10 oldalnyi. Sajnos számomra a referencia levelek nem minden esetben objektívek.

agyamputáltak 2013.08.28. 03:10:05

@Szelesztia: na nem mintha bármit számítana, de inkább veled értek egyet átolvasva a posztot és a hozzászólásokat.

tehát játssz el egy szerepet :D aztán ha már benn vagy, majd lesz valahogy?! ez aztán a jó tanács. röhej.

add önmagadat b+! ha az nem szimpatikus a főnöknek, legalább megkíméled magadat és/vagy a leendő kollégákat a későbbi agybajtól..

p.s. to posztoló: jobb felső rész KÁVÉZÁL ???

Bellagio 2013.08.28. 09:30:21

@Szelesztia 2013.08.27.

Ha egy nerd programozorol van szo akinek csak az a feladata, hogy minimalis kreativitas nelkul vegrehajtsa az utasitasokat, akkor rendben, nem szamit a szemelyiseg. Az ilyen munkatarsakkal managerkent nem is szeretnek tobbet kommunikalni annal, minthogy elkuldom emailben a requestet es a hataridot.

Ha viszont peldaul marketing pozicioba keresek embert, akkor a szemelyiseg igenis ugyanolyan fontos, mint a szakertelem es a tapasztalat.

Te peldaul szivesen dolgoznal olyasvalakivel, aki ugyan rendelkezik a megfelelo tudassal de total negativan all mindenhez? Mondjuk ez a pelda velemenyem szerint az egyik legrosszabb tipust jellemzi.

KarrierCafé 2013.08.28. 22:22:58

@agyamputáltak: kösz javítom :-) egyáltalán nem azt mondom, hogy játszd meg magad, abban igazad van, hogy az nem vezet jóra. Inkább csak azt, hogy ne a hibáidat helyezd előtérbe. Nem is gondolnád hány olyan jelölt van, aki nem érti milyen embert keresnek pl. azt hangsúlyozza h milyen kreatív egy kifejezetten monoton munkakörre való jelentkezéskor, amikor "robotot" keresnek..
süti beállítások módosítása