szemuvegesmacska.pngAnnyi nagy tudású és különleges képességű ember van a környezetemben. Sokuk mégis a négy fal között rekedt vagy állandóan munkát keres. Hiába figyelt fel rájuk a tanár néni általánosban, hiába tekintettek rájuk kigúvadt szemmel a kortársak; valahogy a „felnőtt” világban mégsem találják a helyüket.

A legtöbb sikertörténet kapcsán tudjuk: a nagy aratáshoz nem feltétlen kell zseninek lenni. Ritkán robban be egy lángelme az üzleti életbe vagy gazdagodik meg egy feltaláló. Roppant jó hír az átlagembernek: az átlagos intelligencia és az egészséges személyiség ugyanis már önmagában rejti a siker potenciálját. A józan paraszti észen túl azonban még valami elengedhetetlen: egy adag kommunikációs készség és szociális hajlandóság. Vegyünk pár konkrét példát: Steve Jobs se jutott volna sokra, ha nem szeretett volna emberek ezrei elé kiállni vagy lelkesítő beszédeket mondani a munkatársainak. Liptai Klaudia se lenne ma ennyit képernyőn, ha még mindig azon siránkozna, hogy Isten nem csont soványra teremtette. Lapozzuk fel egy-két ismert ember életrajzát és rögtön látni fogjuk: lehetséges, hogy bennünk is lakozik egy adagnyi tehetség. A kérdés inkább az, hogy el tudjuk-e adni?

Nyugi, nem arra gondolok, hogy vetkőzz ki teljesen önmagadból és barátkozz ezerrel mindenkivel a munkahelyeden.

Az önmenedzseléshez vezető út alapja az önismeret és önbecsülés. Ahhoz, hogy sikeresen képviseld magad egy területen, bíznod kell a képességeidben. Ismerned kell a határaidat, a legjobb eredményeidet, csakúgy, mint a hibáidat. Minél jobb vagy ebben, annál kevésbé tudnak zavarba hozni és kerülhetsz olyan helyzetbe, amit nem szeretnél. Ha van még mit fejlesztened ezen a területen, vegyél igénybe külső segítséget: menj el egy pszichológushoz, jár el önismereti csoportokba vagy csak kérdezd meg pár kollégádat vagy ismerősödet, hogy látnak az életed egyes területein.

A második lépés a nyitottság. Légy kíváncsi a világra. Szerezz külföldön tapasztalatot. Érdeklődj a kollégáidról vagy a versenytársakról. Lásd meg a lehetőségeket egy ötletben, egy cégben vagy egy pozícióban.

Zárkózott vagy? Az internet világa Neked is kedvez: úgy találhatsz kreatív közösségekre vagy üzlettársakra, hogy meg sem kell hozzá szólalnod. Olyan partnert keress, aki kiegészít. Van egy jó ötleted, de nem mersz kiállni vele? Szövetkezz egy nagydumás családtaggal vagy baráttal. Amíg Te a számokkal bíbelődsz, ő üzletet szerezhet.

Teremtsd meg és tartsd fenn a saját szakmai kapcsolatrendszered. Járj el szakmai találkozókra, eseményekre. Tartsd a kapcsolatot a volt kollégáiddal, főnökökkel, iskolatársakkal és érdeklődj a szakmájuk alakulását illetően.

Segíts másokon! Ajánlj ismerősöknek ismerősöket, továbbítsd az önéletrajzukat vagy segíts Nekik egy-egy feladatukban. A méltányosság elve alapján viszonozni fogják a jó tettet.

 

És végül, mi is az az önmenedzsment?

Egy "készség csomag", amit bárki tud fejleszteni. A legfontosabb elemei az önállóság, akarat, a döntési készség, a célkitűzés és a tervezés. Csak akkor tudsz hatékonyan működni, ha rájössz, mit szeretnél elérni és hova szeretnél jutni. Persze, menet közben gyakran elbizonytalanodunk. Az a lényeg, hogy ezt időben észrevegyük. A bátorság is fontos: változtatni tudni kell, ha valami nem működik vagy nem tetszik.

A túlzott nyomulás visszatetszést kelt, de a határozottság és a kedvesség párosa mindenkit lefegyverez. Fontos az önkontroll is: nem biztos, hogy célravezető egy vehemens természet. Rá kell érezni arra, hogy mikor vagy túl ingerült vagy túl sok.

Persze, Te sem vagy tökéletes. Senki sem az, de ne hagyd, hogy a félelmeid irányítsanak. Ismerd be a hibáidat, ha arra van szükség. Mond meg nyugodtan, ha nem tudod a választ. Merd viszont képviselni a véleményed és az elveidet. Tedd láthatóvá az erényeidet (pl. a LinkedIn-en vagy egy CV-ben). Nem kell dicsekedni, de ha szóba kerül, emeld ki mi az, amit Te tettél le az asztalra és légy büszke Rá.

Végül egy nagyon találó idézet ehhez a témához, amit érdemes megjegyezned:

 

Én, én vagyok. Nincs a világon még egy ugyanilyen ember.

Magam birtoklom a képzeletemet, az álmaimat, reményeimet és félelmeimet.

Az enyémek győzelmeim és sikereim, kudarcaim és balfogásaim.

Mivel a magam ura vagyok, tökéletesen megismerhetem magamat.

Bármely időpontban hitelesen képviselem saját magamat.

Bírok magammal, tehát irányíthatom magamat.

Én vagyok én, és igazán ínyemre vagyok.

                                                                                                    (V. Satir)

Ugye mennyire igaz?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://karriercafe.blog.hu/api/trackback/id/tr865817119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.02.17. 12:11:17

Türelem, lemondás, árral szemben úszás.Ezek valahogy kimaradtak.
A kudarc is csak egyszer szerepel.
Nehézségek, csalódás(ok)?Az meg mi?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.02.17. 12:48:03

Csatlakozom az előttem szólóhoz, és kiegészíteném még azzal, hogy a felkészültség kevés lehetőség nélkül. Tehát segítséget kell keresni, hogy a tehetségből, felkészültségből lehetőség is legyen.

jobkereso 2014.02.25. 22:17:41

off: írtam levelet a karriercafe@gmail.com-ra!
süti beállítások módosítása