networking.jpgA legteljesebb siker, amikor önerőből, több száz jelentkező közül mindenkit megelőzve Tiéd álmaid állása. Le a kalappal előtted, tényleg a legjobbak között a helyed! Ugyanakkor ne legyünk naivak: az egy 1:100-400-hoz nem túl kecsegtető arány egy átlagemberre vetítve, aki mondjuk nem a Harvardon szerzett diplomát, nem ismer 3 ritkán beszélt nyelvet és nincs feltétlen kiugró, szembetűnő tehetsége…

Nyugi, személyesen Pál Feri Atyától hallottam: „Az életben való érvényesüléshez elég a józan paraszti ész és egy kis érzelmi intelligencia.” Milyen igaz! Mert mit is tehet az ember fia/lánya, ha nem született zseni? Elkezd ismerkedni. No, nem hízelgésre, „sznobkodásra”, smúzolásra és egyéb képmutatásra gondolok a ranglétra megmászása érdekében. Ha szórakoztató vagy, imádod a közösségi életet és ismered a szakmád képviselőit, abból baj nem lehet. Sőt, az irigykedők cikizése ellenére szerintem igenis szép gesztus, ha egy ismerős segíteni próbál.

A fejvadászok például a napi gyakorlatban is használják az úgy nevezett „networkinget”. Kapcsolatba kerülnek egy adott szakma rengeteg képviselőjével rendezvényeken és telefonon keresztül, és ez a kapcsolati háló rendkívül hatékonyan segíti a munkájukat a későbbiekben. Annak idején én is tapasztaltam, hogy az ajánlott szakemberek a gyakran a legjobb jelölteknek bizonyulnak.

Ne pironkodj hát, ha segíteni akarnak.

Hamar kiderül, ha valaki nem ért a feladataihoz, csak a helyes pofija vagy családi viszony miatt kerül egy székbe és előbb-utóbb a „segítőnek is ciki” lesz. Ha segítettek, hidd el, azt is magadnak és a személyiségednek köszönheted. Nehéz világot élünk, nyugodt szívvel élj vele, ha valaki megfogja a kezed.

 

Hogy élj az ismerősök segítségével?  

-Az alapvető szabály: bánj mindenkivel úgy a munkád során, ahogy Te is szeretnéd, hogy bánjanak veled. Légy mindig határozott, de kedves és segítőkész a kollégákkal és partnerekkel. Egy munkavállaló ma már legalább 2-3 munkahelyen megfordul. Amennyiben egy régi munkatársad szívesen emlékszik rád, könnyen ajánlhat Téged, ha megkeresik például egy lehetőséggel. Nem elég azonban, ha csak emlékeznek Rád. A hozzád közel álló ex-kollégákkal ápolj nyugodtan szorosabb kapcsolatot: szervezzetek találkozókat, érdeklődj a hogylétükről, egyszóval hallass magadról a későbbiekben is. Egy-egy elégedett partnernél sincs jobb ajánlólevél. Nem egyszer találkoztam azzal, hogy egy-egy fejvadász kollégám páldául hirtelen a korábbi partnercégénél talált munkát.

-Persze az sem árt, ha egy-egy volt főnök szívesen emlékszik Rád. Könnyen kérhetsz tőle tanácsot egy-egy váltás során vagy ajánlást egy új lehetőségnél.

-Járj nyitott szemmel! Előfordulhat, hogy a lehetőség ott van előtted, mégis félsz megragadni. Utalgat valaki arra, hogy jól tudnátok együtt dolgozni? Ne légy szégyenlős, kérdezd meg, hogy tudná elképzelni.

-Legyen a szenvedélyed a szakmád! Minden hónapban nézz ki pár szakmai rendezvényt, amin szívesen részt vennél. Találkozhatsz olyan ismeretlenekkel, akikkel közös az érdeklődésetek.

-Légy jelen! Manapság a közösségi oldalak és a blogok nagyszerű eszközként funkcionálnak a kreatív elmék számára. Bontakozz ki és hagyd, hogy felfigyeljenek Rád.

-Ne szégyellj segítséget kérni! Ha állás nélkül maradtál, nyugodtan tudasd minél több ismerőssel akár egy kör e-mailben, hamarosan pár álláshirdetéssel minimum gazdagodni fogsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriercafe.blog.hu/api/trackback/id/tr755187344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.02. 08:56:42

a kérdést se értem, miért lenne ciki???

ha egy ismerősöm be mer ajánlani az igen nagy bizalom a részéről, hiszen ha béna vagyok őt is égetem. és ezt én is ő is tudja.

ajánlottam már, engem is ajánlottak. sose éreztem, hogy egyik vagy másik ciki lenne.

Mondjuk mindig csak olyat akiről én úgy "tudtam" éreztem, hogy arra a posztra való, meg tud oda felelni.

És vica versa, engem is oda ajánlottak amit el tudtam végezni, nem "magasan a képzettségem főlé" vagy ilyesmi.

magyar bucó 2013.04.02. 09:00:45

"aki mondjuk nem a Harvardon szerzett diplomát, nem ismer 3 ritkán beszélt nyelvet és nincs feltétlen kiugró, szembetűnő tehetsége…"

Ha mégis ilyen, akkor titkolja el, mert egyetlen főnök sem szeretne ilyen beosztottat. Hamarosan az állásába kerülne...

12341234 2013.04.02. 09:36:38

De szar ez a blog, hemzseg a semmitmondó általános értelmetlen közhelyszerű kijelentésektől. Az, hogy 1:400-an jelentkeznek egy állásra csak az országban tapasztalható általános nyomornak tudható be.

igi1 2013.04.02. 09:57:56

Az a baj, hogy már a többseg nem tamogatja az ismerősöket, akik meg visszaelnek a segítseggel.

A tamogatás a család szintjére szorult le, illetve a legjobb baràt, baratnő szintre. Ott is meg kell különböztetni a nőket, azok nem szeretik, ha a barátnő az ő munkahelyükre kerül, feltékenységből, munkahely féltesből.

Aki kgy krül be, rokonsaggal, az hajlamos visszaélni ezzel, utana úgy viselkedik, mint akinek mindent lehet, ezzel azonban az ismerős állásátis kockáztatja.

A segítség utan meg nemhogy hála, hanem még odamondogatást kapsz, a segítség nemcsak abból áll, hogy jaaj NEKEM SEGÍTS, utána meg mehetsz a fenébe, letojlak, te lúzer.

A többség szintje sosem jut el idáig, hogy megköszönje a segítseget, hiaba kapott munkát netán külföldön.

gabcigirl 2013.04.02. 11:07:41

Barátok, ehhh...nekem is ígért már sziperszuper szakmai segítségeket a haverom férje. Aztán ha abból a "segítségből" kellene megélnem, amit ő "adott", már rég éhen is hallhattam volna:SSS

smartdrive 2013.04.02. 11:17:50

400-an jelentkeznek 400 állásra, vagyis mindenkinek jut majd egy. igaz, 399-szer megelőzik, de az mindegy

Globetrotter2014 2013.04.02. 11:25:32

Érdekes poszt de sokan kivesézték már.

Nem szabad összekeverni a protekcióval, nyilván ha valaki jól dolgozik és jó benyomást kelt akkor szívesen átveszik máshova is.

hot-spot (törölt) 2013.04.02. 11:35:56

@ZF2: A lónak a tetves faszát!
A véres valóság az,hogy ha nem ismered személyesen a legnagyobb főmuftit valahol,akkor maximálisan esélytelen vagy még egy takarítói munkakörbe is,akárhány diplomád van.
Ennyi.

Zabaalint (törölt) 2013.04.02. 11:49:00

@smartdrive:
Szépen hangzik, csak a valóságban nem így van, két okból nem:

1. Egy normál álláskeresés 3-6 hónap, legalábbis ennyinek kellene lennie. Ennyi idő alatt még Budapesten sem jön össze annyi szóba jöhető, meghirdetett állásajánlat egy átlagos szakmájú és szakmai tapasztalatú ember számára, vidéken ennyi idő alatt mondjuk 15-20 helyre tudja beadni az önéletrajzát, amire mind több száz jelentkező van, így már egészen más a matek.

2. Ugyebár mindenhol a legjobbat veszik fel. De nem biztos, hiszen attól, hogy meghirdették, még nem biztos, hogy fel is veszik, pl. keresnek egy-egy olcsón dolgozó zsenit 20 cégnél, de csak 1 fellelhető munka nélkül a környéken, arra az első cég lecsap, a többi meg nem vesz fel senkit.

Globetrotter2014 2013.04.02. 12:08:58

@hot-spot: hátha takarítói munkakörben gondolkozol ott nehéz kiemelkedőt mutatni a CV-dben. Ugyebr minden túlképett ami nem a takaríráshhoz kapcsolódik.

ELlenben ha értelmiségi karrierpályán mozogsz, ott a CV lényegsen többet fog érni. Pláne ha valami releváns szakma.

Én eddig egyszer találtalm állást ismerősön keresztül (azaz szólt hogy épp keresnek), minden más egyszeri pályázás összesen 3 állás Magyarrszágon és kb 5 külföldön.

_Molly 2013.04.02. 12:09:07

Közhelybombák gyűjteménye.

A csúcs ez: "Ha állás nélkül maradtál, nyugodtan tudasd minél több ismerőssel akár egy kör e-mailben, hamarosan pár álláshirdetéssel minimum gazdagodni fogsz."

---
Az "álláshirdetéssel" való gazdagodás ugyanis az állásportálokról is megoldható. Az interneten százával olvasható mindenféle álláshirdetés, és még csak hálásnak sem kell lenni érte.

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor az ún. segítőkész ismerősök teljesen irreleváns, és - tapasztalatból már tudhatóan - kamu álláshirdetésekkel bombáznak csupa jóindulatból, mert épp most jelent meg valahol, és te biztos nagyon örülni fogsz neki.

Naja. Ha ez olyan egyszerű lenne, nem lenne 600.000 regisztrált munkanélküli, plusz akik valami okból nem regisztrálták magukat (1 millió?)...

Globetrotter2014 2013.04.02. 12:11:10

@Zabaalint: isemrősöm kelet magyatországi cégnél dolgozik. Már a harmadik totál alkalmatlan embert veszik fel. Volt hogy totál alkesz, votl hogy fiatal és magabiztos egyetmi (szak!)diplomás de mégis alkalmatlan. Soka baj van a munkaerőkínálati odlaon is...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.02. 12:13:44

"Egy munkavállaló ma már legalább 2-3 munkahelyen megfordul."
Pontosítanám: Egy munkavállaló ma már legalább 2-3 munkahelyen megfordul 30 éves koráig.

gyárvárosi 2013.04.02. 12:15:41

Nálunk a cégnél az a gyakorlat, hogy ha bővült termelés, új munkaerőre volt szükség, akkor a cégvezetés felkért minden dolgozót, hogy ismeretségi/baráti köréből hozzon általa megbízhatónak, lelkiismeretesnek tartott embert. Ha az illető a próbaidő alatt megfelelt, és a cégnél is maradt, akkor az ajánló még egy kis prémiumot is kapott.
Nem tartottuk cikinek, sőt örültünk, ha egy rokon,barát volt kolléga, jó ismerős jobb munkát kapott, vagy éppen kimenekült a munkanélküliség szorításából, és segíthettünk neki.

_Molly 2013.04.02. 12:29:38

"Légy mindig határozott, de kedves és segítőkész a kollégákkal és partnerekkel."

"Ha szórakoztató vagy, imádod a közösségi életet és ismered a szakmád képviselőit, abból baj nem lehet."

---
Rózsaszín vattacukor-pamacsok.

Akiknek ez a poszt szól, azoknak valójában semmi szükségünk nincs erre a posztra.

A kérdés az, hogy aki NEM szórakoztató, NEM imádja a közösségi életet és NEM ismeri a szakmája képviselőit, az mégis mi a jófenét csináljon? A személyiségét senki nem változtathatja meg csak úgy, elhatározásból anélkül, hogy hamissá ne válna. Csaxólok.

_Molly 2013.04.02. 12:33:41

@gyárvárosi: Ez mindaddig rendben is van, amíg a cég nem hirdeti meg állást. A gyakorlat sajnos azt mutatja, hogy de igen. Aztán a 2-300 jelentkezőt simán lepattintják azzal, hogy bocsi, de mégis sikerült házon belül megoldani.

Sok ilyen történetet lehet olvasni.

Mindfield 2013.04.02. 13:54:23

"Hasznos vagy ciki ismerősökön keresztül elhelyezkedni?"

A pénz a lényeg, a többi nem számít.

Acmee 2013.04.02. 14:16:27

@ZF2:

Igazad van, fordítsuk át egy kicsit:

Mindennek megvan az ára. A szarnak is. Szar árában nem kapsz aranyat.

Remélem érthető...

(Ha mégsem: Személyes tapasztalatom, hogy elég komoly felelősségi körben (termelésfolytonosság, tűzvédelem, törvényi megfelelőségek, stb.) nevetséges csomagokat ajánlanak. Vezetői pozíció, a munka elvégzéséhez is szükséges gépjármű (hatósági egyeztetések, tárgyalások, konferenciák, stb.), és nincs vállalati autó. Szegény lányka örvendezve jelezte a 9Ft-os térítést, aztán csodálkozott, amikor jeleztem, hogy kenjék a hajukra, vegyenek fel egy hülyét, aki után majd csomagban fizethetik a hatósági büntetéseket, anyacég felé a termeléskieséseket, stb.). Nem mondom, hogy minden munkavállaló hozzáértő és még becsületes is, azonban a hirdetések nagyobb részébe bele van kódolva, hogy hulladék munkaerőt fog kapni, mert egyszerűen nem fizet eleget egy normális emberért, aki pedig hülye lesz elmenni a jelenlegi helyéről (mert ugye a normális munkavállaló dolgozik, vagy a munkaerőpiacra kerülése előtt már megvan a következő helye...))

12341234 2013.04.02. 14:23:11

@_Molly: vagy 12% az eurozonában, nálunk is sokkal magasabb a valóság a közölt számoknál. Arról már nem beszélve, hogy akinek van is munkája abból mennyi az elégedett.

12341234 2013.04.02. 14:24:44

@Acmee: Mostanában sajnos munkát voltam keresni kénytelen, az én szakmámban kb. 30%-át kínálják a 8-10 évvel ezelőttinek informatikai területen.

Callidus 2013.04.02. 14:25:32

Erdekes erzes "karriertanacs"kent olvasni az egyik legnagyobb problemajat a balkani orszagoknak.

A "networking" meg ismerosok illetve referenciak mukodesi elve teljesen mas a nyugati orszagokban. A "kapcsolat", illetve "segitseg" termeszete is teljesen mas.
Nagyon nehez ezt elmagyarazni egy olyan tarsadalomban ahol ez ismeretlen, hiszen az urambatyam vilagban szocializalodott mindenki, de karriertanacskent leirni az embereknek a nyilvanvaloan rossz rendszert fentarto szokast ujra es ujra, mitobb a lelkiismeretet nyugtatgatni a buntudatot enyhiteni, szerintem hiba.

Es nagyon egyszeru megerteni miert.

Csodas erzes lehet ahogy sikerul bejutni valamilyen allasra egy kis "protekcioval", a mosoly akkor kellene hogy lefagyjon amikor rajossz hogy a kolegaid nagyresze is "protekcioval" jutott be. Azaz az elsodleges prioritas a "szivesseg" viszonzasa, lojalitas, csunya szoval csicskasag, es nem a hozzaertes, vagy mashol elert eredmenyek esetleg uj elkepzelesek bevezetese. Ennek a rendszernek felszinen uszkalo mocska probal ugy tenni mintha iranyitana egy vallalatot/orszagot. A dilettantizmus diadala.
Itt lenne az ideje ezt a rendszert lebontani es nem "karriertanacsokkal" tovabb fentartani.
NINCS protekcio! Ha csak a tudas szamitana akkor lenne eselye nehany gondolkozni is kepes embernek hogy mukodo renszereket probaljon meg osszekreativkodni a mar meglevok kulonfele pantlikakkal cicomazasa helyett.
Hogy eloben ez hogy nez ki, arra jo pelda a kulfoldon munkat vallalok tapasztalata. Ha jo vagy felvesznek, mindegy kinek vagy a haverja, vagy hogy honnan jottel. Ha nagyon jo vagy, akkor a karriered is ivel, es ehhez nem kell feszengos "haveri sorozesekre" jarni a helyi potentattal vagy wanabe minigengszterekkel.

Az eredmeny, egy sokkal jobban mukodo orszag, ahol az ertelem viszi a faklyat es nem a "legerossebb", "legbefolyasosabb".

turbocat 2013.04.02. 14:31:10

ha négyszázból 399-et megelőzöl, az nem tudás kérdése, hanem mázli...., ekkora baromságot csak az izgőmozgó-nyüzsgő, semmihez nem értő, de mindenbe az orrát beleütő bloggerek írnak....., általánosságoktól hemzsegő, semmitmondó szófosással...., volt szerencsétlenségem az ilyenekhez....., erről ennyit !
sorry

Zabaalint (törölt) 2013.04.02. 14:40:56

@ZF2:
Persze, mert a jó munkaerő nagy része már elhagyta Kelet-Magyarországot, mivel vagy elhelyezkedni nem tudott, vagy gombokért akarták foglalkoztatni. Ahol nagy a munkanélküliség, ott bizonyos szektorokban, bizonyos pozíciók esetében hamar munkaerő hiány is kialakul.

Zabaalint (törölt) 2013.04.02. 14:46:07

@Callidus:
(Nyugat-)Németországban is teljesen általános, hogy a rokonodnat beajánlod, és akkor hacsak nem totál alkalmatlan, vagy nem te vagy egy senki a cégnél, akkor fel is veszik, akár egy külső jobb jelölttel szemben is. Sőt, ott sokkal nyíltabban beszélnek erről a dologról, és kicsit sem ciki.

Callidus 2013.04.02. 15:27:44

@Zabaalint: Referenciakent de nem szivesseg odavissza-kent. Biznak a te ertekiteletedben, de a HR csoportnal teljesen mas szempontok vannak eloterben.
Peldaul partpreferencia, lojalitas, van-e politikus ismerose, meleg-e vagy fekete, soha nem szerepel a rublikak kozott ebben egeszen biztos vagyok.
süti beállítások módosítása