Like a boss.jpgÉszre sem vesz a folyosón? Legyint, amikor felveted az újabb ötleted? Általában a kávéfőzéskor jutsz csak eszébe? Talán még a nevedet se tudja?

Tégy róla, hogy ne így legyen!

 

Az egyik ismerősöm, aki nemrégiben megkeresett, így panaszkodott: „A munkahelyemen rajtam kívül nem nagyon akadt más diplomás munkatárs. Kivéve a főnökömet, aki ádáz harcot indított ellenem, amikor az államvizsgát letudva még egy szakképzést is elkezdtem. Régebben egész jóban voltunk, de ahogy a tanulmányaim kerültek szóba el kezdett versengeni: minden adandó alkalommal azt próbálta bizonygatni, hogy neki mennyivel szélesebb a tudása és érettebb, mint én. Az elején nem törődtem vele, de amikor már odáig süllyedt, hogy pletykákat gerjesztett rólam, elegem lett a környezetből és inkább kiléptem.”

Felmérések alapján a leggyakoribb okok között említik a munkavállalók a felmondás kapcsán a rossz-főnök beosztott viszonyt. A szociális szükségletek kielégítése mellett, rendkívül erős bennünk a megfelelési és bizonyítási vágy. Ha a hierarchiában felettünk állótól nem kapunk pozitív elismerést az önbizalmunk jelentősen csökken, és ez gyorsan kihat a munkánkra. A vezetőket gyakran tréningezik, arra, hogyan motiválják a munkatársakat, hogy a lehető leghatékonyabban végezzék a munkájukat. De mit tehetsz Te, mint munkavállaló, ha szeretnél a csapat értékes tagja lenni, akit a főnök is megbecsül…?

 

  • Először is: ne ess kétségbe! Minden vezető maga választja a beosztottait, amivel ők is tisztában vannak. Ráadásul a vezető nem szívesen ismeri el, ha hibázott, ezért nem tehet mást, minthogy megpróbálja a legtöbbet kihozni belőled.

 

  • Mindenki hibázik. Lehet, hogy egy-egy apró ballépés csökkenti a veled szemben érzett szimpátiát, de sokat javíthatsz a helyzeten egy őszinte bocsánatkéréssel. Az őszinteség a legnagyobb emberi erény, amire a mai világban szükség lehet. Önkritikára és bátorságra utal, ha elnézést tudsz kérni.

 

  • A hozzáállás számít leginkább. Sokszor tapasztalom, hogy a lelkesedés mindent felülír. Ha szeretnél a csapat fontos tagja lenni, tegyél meg mindent érte. Bár a vezető nem látja minden mozdulatod, hidd el már egy szavadból is tudja, hogy mennyire vagy motivált. Egy lelkes munkaerő nem pattan fel minden alkalommal a székéből, amint az óra a munkaidő végét jelzi. Jelez a vezetőnek, ha előre lát egy problémát és vannak ötletei.

 

  • Vannak ötleteid? Add is el őket a megfelelő pillanatban. A kreatív munkaerő minden munkahelyen főnyeremény, nem mindig könnyű azonban kibontakoznia. Egy közös ebéd vagy egy megbeszélés vége kiváló alkalmat jelenthet a számodra: vezesd fel finoman, hogy gondolkoztál és eszedbe jutott valami, ami további versenyelőnyt jelenthet a cégnek vagy megkönnyíti a munkatársak életét.

 

  • Jelöld ki a határokat! Sok tapasztalt kollégától hallottam már ezt a mondatot: ahogy az elején hagyod beállni a dolgokat, úgy fognak folyni később is. Sokkal nehezebb később reklamálni vagy változtatni egy viselkedésen, mint elsőre nemet mondani egy kérésre, ami számodra nem fér bele. Nem kell mindent megtenned, nyugodtan hivatkozz a munkaköri leírásodra! Jelezd határozottan de diplomatikusan azonnal, ha nem tetszik valami. Ha csendben maradsz és tűrsz, csak még többet pakolnak majd a nyakadra.

 

  • Ne akarj okosabb lenni nála. Bár a vezetők igenis szeretnek egy-egy tapasztaltabb munkatársra támaszkodni, a nagy magyar gyakorlat mégis azt mutatja, jobb óvatosan kiemelkedni a tömegből. Kiválasztási procedúrákon nem egyszer tapasztaltam olyat, hogy bár a jelölttől mindenki el volt ájulva, a vezető mégsem rá voksolt. Bármennyire is jó pozícióban vagy, gondolj arra, hogy a főnöknek is köszönheted ezt és nézz rá inkább mesterként továbbra is…  

A bejegyzés trackback címe:

https://karriercafe.blog.hu/api/trackback/id/tr175139754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása