kikozositett_gyerek_1_1.jpgGyakran előfordul, hogy még a szakmájukban sokat bizonyított tekintélyek is bizony javaslatot kell tennem a CV-jük átírására. A legnehezebb helyzetben azok vannak, akik régóta dolgoznak a munkahelyükön, esetleg "korosabbak" is és váltásra kényszerülnek. Az ő elhelyezkedésük gyakran ismeretség alapján történt, sokan nem is tanulták meg a CV készítés rejtelmeit. És persze a pályakezdők! A diákok legtöbbször nincsenek megfelelően felkészítve az álláskeresés fortélyaira. A következőkben sorra veszem a “mumusokat”, vagyis azokat a kényes kérdéseket, melyek gyakran felmerülnek a CV írás során.

 

 

“Befejezetlen vagy elhúzott tanulmányok”

 

Elhallgatni nem érdemes, mert úgyis kiderül, de a CV-ben valamelyest el lehet fedni. Hangsúlyozzuk erőteljesebben a szakmai tapasztalatot (pl tegyük előre). Tüntessük fel a tanulmányoknál azt, hogy “folyamatban” vagy adjuk meg a végzés évét (2014-2017), így kisebb eséllyel fognak kizárni a végzettségünk hiánya miatt első körben legalább is. Azt is érdemes felvetni, hogy az állás elnyerése esetén hajlandóak vagyunk levelezőn folytatni a tanulmányainkat. A szimpátia pedig felülírhatja a követelményeket az interjú során.

 

“Fekete lyukak”

 

A szakmai tapasztalat rész az önéletrajz legfontosabb eleme. Ezt dolgozzuk ki leginkább, de ne essünk túlzásokba. Legyen átlátható, folytonos, impozáns és felsorolás. A szakmai tapasztalat taglalásánál nagyon fontos, hogy önéletrajzunk ne tartalmazzon nagyobb „lyukakat”, ezekre ugyanis hamar ráharapnak a személyzetisek. Inkább tegyük hozzá azt a pár hónapot valamelyik munkahelyhez vagy tüntessük fel, hogy akkor milyen hasznos tevékenységet folytattunk (pl. nyelvtanulás, GYES stb…). A motivációs levélben fejtsük ki ezeket részletesebben, ha szükséges. Mindenképpen alakítsuk úgy a mondandónkat, hogy annak pozitív értéke legyen. Pl.”2014 nyarán Németországba költöztem, hogy tökéletesítsem a német nyelvtudásom.”

 

“Volt cég, nincs cég”

 

A rövid munkaviszony nem "írja le" a munkavállalót, ha mellette több hosszabb is áll. Érdemes szóban megindokolni az interjún, de nem magyarázkodni. Ha azonban több rövidebb munkaviszonnyal büszkélkedhetünk, a motivációs levélben fejtsük ki az okát. Jó, ha azon okokat emeljük ki, amelyek nem rajtunk múltak. A cég megszűnése, felszámolása elég gyakori. Ezt a CV-ben is feltüntethetjük. Pl: a váltás oka: cég megszűnése. A bevonódás, átalakulás kapcsán is érdemes megjeleníteni, hogy még mindig ugyanannál az érdekeltségnél dolgozunk. Jelöljük meg a nagyobb egység nevét, pl. a cégcsoportét.

 

“Képes vagyok?”

 

Tegyünk képet vagy sem? Néha a profi kép is sztereotípizálhat vagy kiválthat rivalizálást: pl túl szép, túl nőies. Ha nem kérik, nem feltétlen kell képet illesztenünk a CV-be. Amennyiben úgy érezzük mégis csak személyesebb képpel, akkor válasszunk egy jó minőségű, üzleties, előnyös, de nem hivalkodó és nem túl profi képet. Kérdezzünk meg pár távolabbi ismerőst, hogyha egy önéletrajzban látnák, szimpatikus lenne-e.

 

Összességében mindenkinek azt tanácsolom, hogy fordítson időt az életrajzára és mindenképpen próbálja annak a személynek a szemével nézni, akihez küldi! A cél az hogy több száz jelölt közül Nála kiáltsanak fel: ő az, aki szinte minden elvárásnak megfelel, ő kell Nekünk! Mindössze ennyi a jó önéletrajz titka. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://karriercafe.blog.hu/api/trackback/id/tr266807409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bonfred 2014.10.19. 19:50:31

Végre egy írás, ahol nem ragadt be a bullshitgenerátor gombja. (Gondolok itt az énmárkára, többek között...)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.20. 07:25:09

"Inkább tegyük hozzá azt a pár hónapot valamelyik munkahelyhez" --- Nem! Soha nem csúsztatunk, nem hazudunk a CV-ben! Ez a "kis" hazugság pl. simán kiderül, és ott vége is a lehetőségeknek. Közvetítő, toborzó örökre megjegyzi az ilyet, többé nem hív egyetlen állásra sem. A munkáltató még próbaidőben kivágja a hazudóst.

methia 2014.10.20. 08:48:20

Gyors technikai kérdés, hogy érdemes önéletrajzban azt jelölni, ha elkezdtem dolgozni egy cégnél gyakornokként, majd a cég nevet váltott átalakulás miatt, majd két hónappal később előléptem főállásúvá? Ez ugyanis 3 különböző állásnak tűnik ki egy önéletrajban rövidebb időközökkel, míg valójában több éves folyamatos munkaviszony. Interjún persze el lehet magyarázni, de még ott is zavarosan hathat, ha valaki nincs tisztában az adott szegmens tendenciáival.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2014.10.20. 09:04:12

@jobangel:
Nem hazudni kell, de nem kell mindent másodperc pontosan leírni.

pl
2010. szept. - 2014 febr. XY cég
2014. aug. - ZZ cég
helyett
2010. - 2014. XY cég
2014. - ZZ cég

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.20. 09:08:26

@methia: munkatapasztalat fejezet, jelenlegi cégnév, jelenlegi pozi, teljes időszak mellette. A munkaleírásban felsorolva, hogy gyakornokként kezdtél itt ekkor, most főállásúként ilyen feladataid, ilyen felelősségi köröd van.

Így összesen egy összefüggő munkatapasztalat látszik, ami igaz is.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.20. 09:09:13

@Hurrá Torpedó: Igen, így oké. A poszt viszont nem ezt mondja.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2014.10.20. 09:10:16

@methia:
amikor először megpillantottam a hozzászólásod, a szemeim ezeket az infókat emelték ki:

"hogy érdemes önéletrajzban azt jelölni, ha, ......neMet váltott.... "

korán van még :)

írd így:
2010 - A cég mostani neve (korábban Réginév Kft.)
Kezdetben gyakornoki munkakör majd 2012-től Főosztályvezetői atyaúristen

(vagy a pozíciókat is dátumozhatod tól-ig és itt már lehet hónapot is írni)

2010 - A cég mostani neve (korábban Réginév Kft.)
2010 szeptember-2012 január: gyakornok
2012 januártól Főosztályvezetői atyaúristen

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.20. 09:14:53

volt ilyen írás már @jobangel: nél is az összeszedettebb volt. :S

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.20. 09:21:35

@Hurrá Torpedó: Fordítva. Most főosztályvezetői atyaúristen, kezdetben gyakornok. Az az érdekesebb, ami most van, azt kell előtérbe helyezni.

Időrendileg főleg fordítva, előre a legfrissebbet, ha már így csinálja.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2014.10.20. 09:23:21

Amikor mérnököt keresek a csapatomba, a CV-k válogatásánál:
1. Fiatalnál mindig megnézem, hogy a tanulmányok megnyúltak-e. Ha nagyon, akkor a jelölt felejtős (lógósnak tűnik). Ez elkerülhető, ha oda van írva az oka (pl. családalapítás, külföld, betegség, stb.)
2. Mindig megnézem a munkahelyeket, és megpróbálom összeilleszteni a mozaikokat. A lyukak nem érdekelnek, majd rákérdezek az interjún. Inkább az a fontos, hogy MIT csinált a jelölt az adott munkahelyeken.
Viszont a csúsztatásokat nem tolerálom (pl. "Egy ideig a Szilícum-völgyben dolgoztam." Persze: kiküldött a cég egy hétre, egy tréningre.)
3. Ha nincs fénykép, a jelölt arctalan. Kevesebb időt szánok a CV-jére. Ha van, akkor meg előítéletet gyártok. Persze mindezt tudat alatt, így nehéz ellene tenni.
4. A munkahely-váltásokra mindig rákérdezek. Alaposan. Az őszinteség alapkövetelmény, és az objektivitás is fontos: ha gyanús a dolog, hogy nem csak a volt főnök a hibás ("kettőn áll a vásár"), akkor utána szoktam járni. Erre viszont csak a tényleg jó embereknél szánok időt...
5. A self-brandet építő, magát nagyon eladó emberrel bizalmatlan vagyok. Nekem csapatjátékos kell, és ebbe ez nem illik bele.
6. És ami a legfontosabb: én mindig a potenciált, a hozzáállást nézem elsődlegesen. A hiányzó szakmai ismeret pótolható, tanulható. A jó hozzáállás, a nagy potenciál nem.
Szóval nem annyira érdekel az ismert programnyelvek hosszú felsorolása; de az, hogy a jelöl otthon barkácsol, pet-projectjei vannak, az annál inkább.

methia 2014.10.20. 09:25:38

@Hurrá Torpedó, @jobangel: Köszönöm a tippet :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.20. 09:52:18

@Papírzsepi:
1. elnyúlt tanulmányok: lehet, hogy lógós, lehet, hogy épp annyi tantárgyfelvételre futotta a pénzéből, és mellette éjszakás árufeltöltő a tescoban. Azaz kétszeresen is dolgozik, ami becsülendő, nem megvetendő. Van, aki szégyelli ezeket beírni (én dolgozom azon, hogy írják csak be nyugodtan), úgyhogy jobb nem feltételezni semmit, hanem megkérdezni állásinterjún, ha minden más stimmel.

2. Csúsztatás: egyetértünk, elfogadhatatlan.

3. Nem kérdés, hogy fényképpel hatékonyabb az álláskeresés. Ha előítéletet gyártasz, és ezért nem hívod be, akkor "megúsztátok" egymást, azaz a fénykép a jelölt felől is szűrőként működik. Az arctalanság is igaz, a Linkedin méréseket csinált arra, hogy milyen profilon meddig tartózkodnak az olvasók. A fényképes profilokat tovább olvasgatták.

4. Munkahelyváltás elég szubjektív dolog, mindig annak van igaza, akivel beszélsz :) Persze láttam jelöltet, aki mind az 5 munkahelyéről azért jött el, mert mindenki hülye volt, csak ő volt helikopter. Ez nyilván nem oké. Meg olyat is, akinek nem volt szerencséje, sorra mentek csődbe a cégek, ahová felvették, pedig nem rajta múlt a pozíciója alapján. Én meg egy munkahelyemre szoktam mondani, hogy ne kérdezzék őket referenciaként, nem szeretnek ott engem. De miért? Munkaügyi bíróságon találkoztunk utoljára, azért :) Simlis munkáltató azonnal látja, hogy nem én kellek nekik, a többiek elfogadják.

5. A csapatjátékos és az énmárkázó nem biztos, hogy kizárja egymást. Az arány nem mindegy, de úgyis kiderül, hogy egy egoista vagy egy egészséges érdekérvényesítő, aki csapatérdeket is képes meglátni, képviselni.

6. Zene szemeimnek :)

Kono 2014.10.20. 16:00:31

@Papírzsepi:
Egyes kutatások szerint a személyes interjún kiválasztott emberek semmivel sem voltak alkalmasabbak az adott munkakörre, mint akiknél ez elmaradt.

A valóság az, hogy a HR munka ebben az értelemben teljesen felesleges, kivéve az adott HR-es a standard kérdéseken túl többre is képes- pl. emberismeret, tapasztalat, kapcsolatok, stb.
(Meg tudom keresni a pontos kutatást is, csak időigényes volna.)

Nem szabad túlértékelni egy CV, de még egy 10 perces interjú jelentőségét sem. Nem ismerhető meg egy ember és a motivációi 10 percből.

Idehaza simán előfordulhat, hogy egy cégnél mindenki hülye, beleértve a menedzsmentet is. Kb. 100-150 ezer ilyen jól képzett "hülye" már megtalálta a helyét külföldön, ami intő jel lehet a hazai cégeknek és HR szakmának is. Tényleg komoly bajok vannak.

KarrierCafé 2014.10.20. 23:32:59

@jobangel: Éreztem, hogy ez lesz a kritikus pont a bejegyzésben. Egyáltalán nem szeretném hazugságra buzdítani az álláskeresőket, pontosan arra gondoltam, amit Hurrá Torpedó írt. Nem azt írtam, hogy évekkel toldjuk meg a munkaviszonyt. Attól, hogy valaki 2012.02.12-2013.12.02 helyett ezt írja: 2012-2014 nem fogom kitiltani az állásinterjúról, mert nem számít. Ez hasonló mint amit a sales kollégák az áraknál alkalmaznak: a 999 mégiscsak jobban néz ki, mint a kerek 1000 Ft..

KarrierCafé 2014.10.20. 23:36:08

@methia: én zárójelben azt is feltüntetném, hogy (a korábbi cégem neve változott / vagy a cég jogutódja)

bonfred 2014.10.23. 08:39:14

@jobangel: " A csapatjátékos és az énmárkázó nem biztos, hogy kizárja egymást. "
Részt vettem szakmai oldalról jó pár interjún. (HR-es szerencsére nem.) Ha bármelyik jelölt le1rja, vagy kimondja az énmárka, personal branding kifejezést, azt automatikus alkalmatlannak minősül nálam. Nekünk szakemberekre van szükségünk, azokra, akik szimplán jók, és nem győzködni próbálnak minket erről. A szakmai tudás nálam könnyen leellenőrizhető tényeken alapul, nem a marketingen, nem az önfényezésen. (Personal polishing?)
süti beállítások módosítása