Manapság munkahelyet váltani? ”Kész őrültség”- vágják rá a legtöbben, pedig ha átgondoltan döntünk, jó érzéssel kezdhetünk bele az új munkába. Ehhez csupán önismeretre és egy kis kutatómunkára lesz szükségünk.

     Nagyon fontosnak tartom, hogy az álláskereső elsősorban a saját készségeivel és igényeivel legyen tisztában. Természetesen ez egy folyamat, amit a napi mókuskerékben sokszor nincs elég időnk átgondolni. Ami segíhw.jpgthet: Vegyünk elő egy lapot, gondoljunk az eddigi munkáinkra (pályakezdők az iskolai tevékenységükre) és írjuk össze öt erős és öt gyenge tulajdonságot, ami jellemez minket. Gondoljuk át mely tevékenységek okoztak eddig örömet és mi az amit utálunk. Fogalmazzuk meg azt is melyik volt a kedvenc munkahelyünk és írjuk le miért.

         A munkahelyi elégedetlenség egyik leggyakoribb kiváltó oka, hogy rendszerint nem passzolnak össze a kollégák a feladatokkal. Gondoljunk például egy volt kommunikáció szakos hallgatóra, aki világéletében írni akart és helyette jelenleg adminisztrátorként dolgozik. Biztos vagyok benne, hogy egy idő után elégedetlen lesz. Munkakör átszervezés vagy elbocsátások következményeképp is előállhat hasonló helyzet. Ha már tudjuk, nagyjából mit szeretnénk, célzottan keressük azokat az álláslehetőségeket, amelyek megfelelnek az erősségeinknek és nagyobb valószínűséggel örömet okoznak. Első körben semmiképp ne adjuk a vágyainknál alább, de figyeljünk arra, hogy maradjunk azért a realitás talaján. Ha nagyon messze vagyunk attól, amit szeretnénk (pl. szakmát szeretnénk váltani), informálódjunk alaposan és kis lépésekben haladjunk előre. Kezdjünk el egy kapcsolódó képzést, váltsunk határterületre (ahol van kapcsolódó feladat) vagy a munkánk mellett vállaljunk be plusz feladatokat. Ezek többlet energiákkal járnak ugyan, de a befektetés meg fogja érni, ha később azzal foglalkozunk, ami érdekel minket. Ezek a tevékenységek ugyanis plusz pontokat jelentenek egy önéletrajzban.

               A fentiek mellett még egy fontos tényezőről gyűjtsünk információkat. Mi mennyibe kerül a munkaerőpiacon? Jó tudni, hogy az erősségeinket számba véve melyek azok a szakmák, amelyekből kis is tudjuk fizetni a rezsinket. Egy kreatív, művész lelkületű, de matematikából nem éppen jeleskedő ember például ne legyen programozó, csak azért mert ők keresnek jól. Viszont jobban jár, ha mondjuk nem egy múzeumban dolgozik, hanem egy kreatív ügynökségnél vagy marketing területen. Olvassunk utána illetve beszélgessünk a szakma képviselőivel, hogy egy-egy pozícióban egy-egy cégnél mi várható.

                Ha már tudjuk, mit fogunk megpályázni, első körben nézzünk szét az aktuális online és offline álláshirdetések között. A hirdetések száma elárulja, mely pozíciók keresettek. Figyeljünk arra, hogy a hirdetés szövege mennyire kidolgozott. Természetesen itt elsősorban a HR-es ítélhető meg, de egy szépen kidolgozott, részletes hirdetés céginformációkkal azt mutatja, hogy komolyak a munkaadó szándékai. Biztosan komoly kritérium az angol nyelvtudás, ha a hirdetés szövege jól kidolgozott és hosszú angol szöveg. A tartalomban jelzésértékűek a személyiségjegyekre vonatkozó elvárások is:

proaktív, önálló – igazi mélyvíz a pozíció, nem nagyon tanítanak be, kiforrott egyéniséget keresnek

terhelhető-nagyon sokat kell dolgozni, túlóra

megbízható, alapos- sok adminisztratív feladat várható

kreatív – új dolgokat kell kitalálni, mert valamit meg szeretnének újítani, frissíteni

         Megtaláltuk az álompozíciót és be is hívtak interjúra? Járjunk utána alaposan a cégnek! Rengeteg rémhírt hallani komolytalan cégek, komolytalan szándékairól.Fontos, hogy kiderüljön mennyire stabil. Árulkodó jel lehet, ha ugyanazt a pozíciót sokszor meghirdetik, főleg ha nem hiányszakmáról (IT, mérnök) van szó. Kérdezzük a szakmában dolgozókat, figyeljük meg, hogyan reagálnak a cég neve hallatán. Nézzük meg milyen cikkek jelentek meg róla az interneten. Finoman akár az állásinterjún is faggatózhatunk: kérdezzünk rá, hogy az interjúztató mióta dolgozik ott, miért szereti a céget stb... Szűrjük ki azokat a cégeket is, amelyek másnak próbálják eladni a pozíciót, mint ami. Sokszor a telefonos munkákat például magas szintű értékesítésként tüntetik fel. Legyen feltűnő, ha nagyon sokat hívogatnak vagy azonnal döntést várnak tőlünk. Sokszor előfordul, hogy tanfolyamon, vizsgán kell részt venni, mérlegeljük, hogy megéri-e a pozíció a befektetést.

        Elfogadtunk egy ajánlatot? Vigyázzunk arra, hogy le legyen írva. Anélkül ne mondjunk fel, hogy az új cégtől nincs a kezünkben egy írásos anyag arról, hogy alkalmazni szeretne minket. Kérjük minél hamarabb a munkaszerződést. Jó, ha megkapjuk a kezdés előtt a tervezetet, így át tudjuk nézni. Ha van kérdésünk, nyugodtan kérjünk több információt. Mindenképpen legyünk tisztában: a bérrel és a béren kívüli juttatásokkal, a munkaidővel, a feladatokkal. Nem kell az új munkaadó nyakára járni folyamatosan, de amennyire lehet, legyünk résen.

               

 

A bejegyzés trackback címe:

https://karriercafe.blog.hu/api/trackback/id/tr666660577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása