probanap_nagy.jpgPályakezdőként fordult elő velem még, hogy többkörös interjúk, majd tesztek után két nap próbanapra hívtak egy céghez. Nem engem választottak végül, de vigaszdíjként kaptam némi anyagi ellentételezést a bent eltöltött időért. Nyilván nem voltam boldog, hogy több hetes küzdelem végén nem lett enyém a lehetőség, de utólag rájöttem: legbelül én is éreztem, hogy nem voltam elég motivált. Mindenesetre ma már úgy gondolok vissza erre az esetre, hogy a szakmai szempontból hasznos volt, hogy megismerhettem a „próbanap” intézményét.

Hogy mi is ez az új munkáltatói hóbort?

Röviden annyit tesz, hogy behívnak egy-két napra a leendő munkahelyedre és kipróbáljátok egymást a munkáltatóval élesben. Majd a nap végén ellenőrzik és értékelik a munkádat.

A kezdeményezés alapvetően nem rossz ötlet, hiszen pont azokat a feladatokat végzed, amit később a mindennapokban kéne. Egy ilyen alkalom során kiderülhetnek rólad olyan információk, amelyek egy-egy személyes interjú alatt rejtve maradhattak. Például bebizonyíthatod, hogy szeretsz ötletelni vagy látják, hogy hamar tudsz kapcsolatokat létesíteni, esetleg notórius késő vagy stb… A munkáltató igazán közelről megnézhet munkavégzés közben. Számodra is lehetnek előnyei: például rájöhetsz arra, hogy szívesen ülnél-e az adott intézményben napi 8 órát vagy esetleg mégse. Kapsz egy képet a munkatársakról és a főnökről, a munkahelyi szokásokról.

Amit viszont mindenképpen tudnia érdemes mindkét félnek, hogy a próbanap intézménye számos jogi és etikai kérdést is felvethet. A munkajogban a próbanap így szó szerint nem is létezik. A legfontosabb, hogy akár egy nap munkát is jogviszonyként kell értelmezni, vagyis kötelező kifizetni és bejelenteni a pályázót. Munkajogilag a próbanap tehát minimum megbízotti szerződésnek kéne, hogy minősüljön.

Fontos tehát mérlegelni, hogy megéri-e a próba az árát…

Azt gondolom, hogy a próbanapot akkor érdemes bevetni munkáltatóként, ha nagyon nehezen döntünk két jelölt között vagy elbizonytalanodtunk a befutónkban. Kétségtelen, hogy az egy napra kifizetett összeg még mindig csekély az esetleges későbbi kiadásokhoz képest, amelyek mondjuk egy pótlásból erednek. A tapasztalat azonban az, hogy két interjú, AC vagy tesztek megírása után éreznie kell a munkáltatónak, hogy ki a legjobb jelölt. Ráadásul a próbaidő jogilag is elismert intézménye épp arra szolgál, hogy a kezdeti pár hónapban kiderüljön az össze nem illés.

Munkavállalóként az a fontos, hogy tudjuk mi jár próbanap esetén. Hiába vagyunk valamelyest kiszolgáltatva a munkáltatónak, a jogainkkal élni érdemes. Próbáljunk természetesen viselkedni és önmagunkat adni. Legyünk lelkesek, segítőkészek és tegyük, amit kérnek tőlünk. A nap végén kérdezzük meg, mikor várhatjuk a döntést és köszönjük meg illedelmesen a lehetőséget.     

 

A bejegyzés trackback címe:

https://karriercafe.blog.hu/api/trackback/id/tr606050292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2014.04.18. 18:16:08

a magyar rögvalóságban a próbanap ingyenes. ezért szeretik a munkaadók, csúcsterhelés esetén állás ígéretével pár szerencsétlent becsábítanak, majd mikor ingyen megcsinálták a melót, elküldik.

nyikk 2014.04.18. 18:20:58

Lehet ezen görcsölni, de 1-2 határral nyugatabbra teljesen normális az egy próbanap, amelyért természetesen nem fizetnek.Mondjuk a 2 napot azért sokallom, az alapdolgok néhány óra alatt kiderülnek.

Mogyoró007 2014.04.18. 18:37:32

Ez egyáltalán nem új. Kb 20-30 éve alkalmazzák, a legtöbb esetben ellentételezés nélkül. Nem is értem a cikket.

Egy Hun Hunniából 2014.04.18. 20:09:59

Ellentételezés nélkül? Akkor hívják a húsvéti nyulat, vagy a mikulást! :-P

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.04.18. 23:01:55

Voltam már próbanapon, aminek a végén fizettek - nem is olyan keveset -, de nemsokára megyek olyanra is, ami csak 2 óra hosszat fog tartani, kíváncsi vagyok.:)

teddybear01 2014.04.19. 00:18:11

Ha fizetés nélkül próbálnak dolgoztatni az a munkaerőm ellopása, kicsalása. Jogilag büntetendő cselekedet.

@nyikk: Lószart. Németországban ha ilyet próbál valami "vállalkozó" a szakszervezetek egyszerűen kicsinálják egy életre. Teljes joggal, mert a munkavállalónak csak a munkaereje van, amiért pénzt kaphat. Ráadásul az állam sem kapja meg a munkás hiányzó jövedelme utáni befizetéseket, ami ott már nem tréfa.

vajon hogyan szól egy tenyér, ha csattan 2014.04.19. 08:22:48

A blog írójának:
A szerző egyszerűen nem tudja miről beszél és nem méri fel csak úgy feldobott javaslatnak súlyát.

Konkrétan a magyar vendéglátásról beszélek valamint a különféle takarítási vállalkozásokról.

Ismerőseim közül sokan dolgoznak ezeken a területeken. Ha valami miatt (bezárás, tönkremenés, vagy bér ki nem fizetése miatt)új munkahelyet kell keressenek, választhatnak a között, hogy egyáltalán nem lesz munkájuk vagy a között, hogy ingyen dolgoznak 2 napokat szinte folyamatosan, akár hetekig is. Mert vannak cégek, akik a pl a konyhai kisegítőket 2 naponta váltogatják, agyon dolgoztatják őket, folyamatosan hirdetnek, és senkit nem vesznek fel állandó munkára. Hihetetlen, de megteszik.

Hozzátenném még, hogy ha valakinek egy irodában kell üldögélnie 2 napot, azt is feldühítheti, hogy 2 napi ingyen munkát elvárnak tőle, de higgyék el, hogy 2x12 órát végignyomni egy konyhában, nos az nem hasonlítható össze semmivel, amiről a szerző ír.

E helyett arról kellene blogolni, hogy miért nem áll rendelkezésre egy állami ellenőrző apparátus, akiket a nap 24 órájában ki lehetne hívni a helyszínre, azonnal, ha nem akarnak fizetni az ott dolgoztatottaknak, és elszámoltatni őket törvényes kötelességükről. Utána az apparátus benyújthatná a számlát a tulajnak az eljárás költségeiről.

Nem elég törvényt hozni, azt be is kell tartatni. Minden törvény annyit ér, amennyit betartatnak.

Mindenki tudja, hogy elsőbbsége annak volt, akinek megadták.

nyikk 2014.04.22. 14:44:15

@teddybear01:
Francokat.
Több éve dolgozom német nyelvterületen, direkt ottani munkaadónál, nem magyar leichfirma-nál, teljesen általános a dolog, hogy kipróbálnak, mert nem tudják, mire vagy képes.Önéletrajzba azt hazudsz bele, amit akarsz, ki tudja milyen iskolát végeztél, nem tudja máshogy felmérni a tudásod.Puszira nem ír alá szerződést veled senki.

lüke 2014.10.20. 04:55:49

@nyikk: hmm
iskolai papírt lehet hazudni?Diplomanak száma van pl.88/ 1988,utána lehet nézni, azonnal, a regiszterben
Érdekes firma lehet ,Leichenhalle?
vagy csak sima kölcsönző:Leihfirma

lüke 2014.10.20. 04:58:06

Egyik anaszteziológusunk BP- ről kizárólag úgy jött,hogy kért 2 próba napot,a kórház nem kívánta volna meg tőle

StanLee · https://newsroll.net 2014.10.20. 07:23:30

@lüke: A papir, vegzettseg nem jelent semmit. En munkavallalo es munkaado is voltam egy idoben egyszerre. A gyakornokaimtol sosem vartam el, hogy ugyanolyan jol vegezzek el a munkat, mint en, ill. sosem vartam el toluk, hogy olyan korulmenyek kozott dolgozzanak, ami a tapasztalatlansaguk miatt veszelybe sodorhatna oket.

De egy jovobeli munkavallalotol, ha a probanap feltetelei normalisan rogzitve vannak (munkaado fizeti az utikoltseget, plusz mondjuk 5 euro/h munkadijat), akkor en ezt az intezmenyt elfogadhatonak tartom. A cegemnek sokkal nagyobb kart okozhat egy olyan munkavallalo alkalmazasa akar egy honapon keresztul is, aki nem felel meg, mintha 1-2 nap utan ugy erezzuk, hogy egyikunknek sem felel meg a masik es elkoszonunk egymastol.

nyikk 2014.10.21. 12:27:58

@lüke: Errefelé senkit sem érdekel a kitudja hol szerzett papírod.Vagy tudod amit kell, vagy nem.Persze otthon más, bürokrácia van, papírozunk mindent ha kell, ha nem.
De hamis papírt otthon is lehet venni, csókos betanított irodai munkásnak elég, ha be tudja kapcsolni a számítógépet, a többit majd megtanulja helyben.Leginkább fölfelé nyalni, lefelé taposni...
Ahol valódi szaktudásra van szükség, ott villámgyorsan kiderül, ha kamuzol.

lüke 2014.10.22. 13:08:31

@nyikk: @StanLee:
anaszteziológusról írtam,errefele egy alsó- ausztriai kórházban
Üdvözlettel lüke a belgyógyasz OA, amihez sajna papír kell
süti beállítások módosítása