Hamarosan beköszönt az igazán zimankós idő és az év vége. Míg a munka pörög, a toborzás bizonyítottan lassul a nagyvállalatoknál. Az új tervek leadásra készek, csak igazi vészhelyzet esetén sürgős új kollégákat találni…

De ne búslakodj! Nincs ilyenkor jobb program a maratoni film nézésénél. Egy kicsit kiszakadhatsz a valóságból, és ha rám hallgatsz, a kanapéból ülve már a karrieredet is tervezheted. Szemezgess az alábbi listából és garantáltan meg fog jönni a kedved a karrierépítéshez illetve újult erővel fogsz ismét fejest ugrani az álláskeresésbe! Érdemes a filmek üzenetét is megfigyelned, hátha találsz bennük megfontolni valót.

 tozsdecapak2egy.jpgTop 1: Tőzsdecápák

„A legtöbben mennek a nyáj után. Csak tudod, a birkákat levágják.”

A 1987-es klasszikusban nyújtott alakításért a most már kissé korosodó Michael Douglas Oscar-díjat kapott. Az ifjú tőzsdés, Charlie Sheen kellő ambícióval és szakma iránti lelkesedéssel tanul, majd száll szembe mesterével, a hírhedt Gordon Gekkoval. A filmben szereplő ifjú titán keményen dolgozik a sikerért és felvállalja az ötleteit. Meg meri keresni a kulcsszemélyeket. Elhiszi magáról, hogy jó. Mit tanulhatsz a filmből? Tenned kell azért, hogy felfigyeljenek rád! A tehetség mellé vértezd fel magad egy kis „ön-menedzsementtel” is. Hiába vagy valamiben tehetséges, ha másnak nem tűnik fel. A film végéhez közeledve azonban komoly erkölcsi kérdéseket kell tisztáznia magában a főszereplőnek. Te se menj bele olyan döntésekbe, amit nem érzel igazán a sajátodénak. Sose felejtsd el, hogy honnan jöttél.

 workinggirl.jpgTop 2: Dolgozó lány

„Egyszer mindent el kell kezdeni.”

A Tőzsdecápák amolyan női megfelelője. Melanie Griffith küzdelme megmutatja, hogy nőként is lehet karrierünk a férfiak által diktált világban. Akkor sem szabad elkeserednünk, ha sorozatosan nem találjuk a megfelelő munkahelyet. Ha van egy jó ötletünk, keressük meg hozzá a szövetségeseket. A kemény és lelkes munka mellett a szerencse is fontos szerepet játszik a filmben. Éljünk az élet kínálta lehetőségekkel és higgyük el, hogy jobb is lehet. A "dolgozó lány" annyira vágyott a sikerre, hogy el is érte. Nagyon fontos a kíváncsi, érdeklődő, tanulni vágyó hozzáállás a filmben. Csak így lehet igazán jól dolgozni.

 

5.jpg

Top 3: Az ördög Pradát visel

„A magánéleted romokban hever? Ez történik, ha jól végzed a munkád. Szólj, ha az egész életed összeomlott, akkor léptetnek elő.”

Ez az elsőre kissé felszínesnek tűnő film aktuálisabb most, mint valaha. A vidékről felköltözött főszereplő lány, Anne Hathaway szenvedéseit követhetjük végig a legnevesebb divatmagazinnál, a legszemetebb főnök karmai között. A film jól bemutatja, hogy mennyire fontos az alázat a pályakezdők életében. Arra is rámutat, hogy egy kis kreativitással bármilyen meredek kérdést meg lehet oldani a hétköznapokban. A film legfontosabb és aktuális kérdése, azonban az, hogy meddig érdemes elmennünk egy pozícióért, az állásunk megtartásáért? Valóban az a célunk, hogy ugyanabban a mókuskerékben pörögjünk évekig, hanyagolva az egészségünket és a magánéletünket? És főnökként:Tényleg érdemes kakassá válni a szemétdombon?

 

kritika_egek_ura01.jpgTop 4: Egek ura

„Minél lassabban mozgunk, annál gyorsabban halunk meg. A mozgás az élet. Cápák vagyunk.”

Lebilincselő film a gazdasági válság okozta elbocsátásokról, valamint az utazó managerek dolgos, és emocionálisan terhelt életéről, melyről persze hamar kiderül, hogy meglehetősen üres. George Clooney, a film HR-ese hiába sármos és profi a szakmájában, szembesülnie kell élete tragédiáival. Egyrészt azzal, hogy a gazdasági válság idején már tényleg igaz a mondás: mindenki pótolható. Érdemes úgy építenünk a kapcsolati hálónkat, hogy tudjuk: míg egyszer mi döntünk, egy év múlva már lehet, hogy a másik fogja felettünk törni a pálcát. Fel kell vennünk a munkában diktált irdatlan ritmust, különben kiszelektálódunk. A film felhívja a figyelmet arra is, hogy hiába vagyunk sikeresek, ha nincs kivel megosztanunk az élményeinket. Egy idő után nem lesz elég, ha csak a munkánkban keressük az örömöket. Ismét témánál vagyunk: mennyit ér a karrier az életben?

 

outsourced-review_article_story_main.jpgTop 5: Kiszervezve c. sorozat

Bár eddig csak egy évadot élt meg a jelenleg a Comedy Centralon futó sorozat, ajánlom mindenkinek, aki dolgozott már shared service centerben vagy volt bármilyen köze hozzá. Az epizódok hihetetlenül jól és persze kifigurázva festik le az amerikai cégek keletre kiszervezett call center központjait. A főszereplő, egy amerikai team leader bőven megküzd a nyelvi és kulturális korlátokkal. A filmből azonban az is kiderül, hogy jó csapatmunka, motiváció és jó hangulat nélkül nincs siker.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriercafe.blog.hu/api/trackback/id/tr485624261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása